5-метрова инсталация ще украси пристанище Варна за регатата „Тол Шипс”

Пристанище Варна - Изток, снимка: SkyNomad
Пристанище Варна – Изток, снимка: SkyNomad

5-метрова инсталация ще украси пристанището във Варна за регатата «Тол Шипс». Произведението е избрано след конкурс и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 по приоритет „Град и граждани”.

Инициативата цели популяризиране на кандидатурата на Варна сред посетителите и екипажите, участващи в регатата „Тол Шипс” от 30 април до 3 май.

В конкурса се включиха автори и екипи от София, Бургас, Велико Търново, Исперих, Горна Оряховица и Варна. Проектите бяха разгледани и оценени от жури в състав –  арх. Петър Йорданов – председател на журито, главен архитект на Община Варна и членове: Антония Йовчева – директор на дирекция „Култура и духовно развитие”, Община Варна, Божидар Чапаров – изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД, Ненко Чернев – художник, член на СБХ, Светлозара Христова – културолог, член на Секретариата на „Варна – кандидат за ЕСК 2019”.

Спечелилият проект на екипа на Венцеслав Антонов беше избран единодушно и той ще реализира инсталацията си на порта.

„Цялостната визия и използваната конструкция от платна, напомня, че Варна е пристанищен град и оформят проекта като автентична и оригинална идея, отговаряща на целта и условията на конкурса”, коментира арх. Петър Йорданов.

Официалната церемония по награждаването на победителя в конкурса ще е на 30 април от 17 часа на основната сцена, разположена на пристанището.

 

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Иван Велков: Има начин за отпор срещу недобросъвестни към моряците корабопритежатели

Да не се използва ситуацията за умишлено удължаване на престоя на моряците на корабите, алармира председателят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, Моряшки професионален

Моряците не изказват недоволство от опашките пред ИАМА, твърди агенцията

Моряците не изказват недоволство от опашките пред дирекциите на ИА "Морска администрация". Това се твърди в анализ на попълнените анкетни карти, с които базираната все още в