Видео: Започна строителството на новата трафик кула във Варна

varna_14 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на двата брегови центъра за наблюдение на корабния трафик във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта кап. Данаил Папазов по време на официалното стартиране на строителните дейности на центъра във Варна.

„След миналата рекордна година за пристанище Варна, първото тримесечие на тази година отново ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза Данаил Папазов. По думите му до средата на месец април дружеството е обработило около 2,5 млн. тона товари, което е с над 2 % повече от постиженията през същия период на предходната година.

varna_4„Резултатите показват, че всяка инвестиция в пристанище Варна е обоснована“, заяви министърът и допълни, че в момента се работи по проекта за възстановяване на проектните дълбочини на пристанище Варна и за обновяване на пристанищната техника. Строителството на двата брегови центъра трябва да приключи до края на тази година. Те са част от трета фаза на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)”, финансиран по ОП „Транспорт 2007 – 2013 г.”.

Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лв. След реализирането му ще бъдат разширени обхвата и функциите на действащите системи и ще бъде създадена единна национална морска информационна система. В новопостроения брегови център – Варна ще бъдат разположени оперативен център за управление на трафика  Варна – VTS Center Varna, който управлява и наблюдава корабния трафик в морските пространства, оперативен център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center, както и национален център за електронен документооборот в морския транспорт.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски