Данаил Папазов: До края на месеца трябва да обявим търга за проектиране на Интермодалния терминал във Варна

varna_1Забавянето на строителните работи за двата брегови центъра за наблюдение на корабоплаването не е фатално. Това каза пред Maritime.bg министърът на транспорта кап. Данаил Папазов. По думите му по-късното започване на строителството на двете кули е следствие забавянето на изготвянето на ПУП, както и по-бавното провеждане на някои инженерингови дейности. „За всеки случай това не е фатално„, каза министърът пред репортер на Maritime.bg.

Кап. Папазов не пожела да коментира „идеи“ и не даде ясен отговор по повод появилата се информация, че някои дейности на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще преминат към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Припомняме, че преди няколко месеца бе направен опит дунавската агенция да бъде закрита. След неуспеха и след сериозния отзвук в гр. Русе, се появи идеята – агенцията или част от нейните дейности да преминат под управлението на ДППИ. Днес виден морски историк пък уточни, че в първичния си вид АППД е било част от пристанищните служби, а по-късно се е отделила като самостоятелна структура.

Кап. Папазов коментира, че работата по изграждането на новия интермодален терминал във Варненското езеро също продължава. „Имаме пълното съгласие на всички заинтересовани институции„, подчерта министърът. По думите му строителната документацията в момента се завършва. Кап. Папазов коментира, че държи проектантите, който ще бъдат натоварени със задачата за интермодалния терминал в района на „Максуда“, да изготвят два идейни проекта за бъдещето на териториите на сегашното пристанище Варна – Изток. „Амбицирани да привлечем големи проектанти, които да завършат изцяло строителната документация на новото пристанище“, подчерта Папазов.

Министърът не се ангажира със срок за започване строителството на морската естакада край Шабла. По думите му процедурата е била атакувана от варненска компания. „Беше обжалвано провеждането на тази процедура. КЗК вече се произнесе, не знам дали обжалването ще продължи. Според мен мотивите на фирмата, която обжалва, са доста спорни“, коментира още министърът.

Днес кап. Папазов участва в церемонията за официалното стартиране на строителните дейности на бреговия център за управление на корабния трафик във Варна.

По-рано през деня, на палубата на УВК „Калиакра“, министър Данаил Папазов валидира пощенска марка, посветена на 30 г. от спускането на ветрохода на вода.

Вижте видео от двете събития | 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски