Видео: Министър Папазов валидира пощенска марка, посветена на 30 г. от спускането на „Калиакра“ на вода

varna_8Специално пощенско-филателно издание е посветено на учебния морски кораб „КАЛИАКРА” по повод 30 години от спускането на ветрохода на вода. Печатът за валидирането бе поставен на палубата на плавателния съд от министъра на транспорта Данаил Папазов, председателя на Комисията по регионална политика и местно самоуправление на Народното събрание Борислав Гуцанов, кмета на град Варна Иван Портних, капитана на „Калиакра“ Делян Радев и председателя на Съвета на директорите на Българския морски квалификационен център Христо Боев.

През палубата на учебния кораб са преминали своята първоначална морска квалификация над 500 български капитани и механици и над 200 младежи на възраст от 16 до 25 години от различни националности. Това заяви по време на церемонията министър Данаил Папазов. Той добави, че „Калиакра“ е участвал в повече от тридесет международни регати и е посетил стотици пристанища на Европа, Африка и Северна Америка. Министърът отбеляза, че ветроходът е печелил десетки награди, сред съперници от традиционно изявени морски държави като Норвегия, Англия, Русия, Германия. Ветроходът е бил носител и на приз за най-бърз кораб на флотилията ветроходи. От 1986 година „КАЛИАКРА” е редовен участник в международните регати „Тол Шипс Рейсис”.

Варна бе домакин и основен координатор на първата в региона на Източно Средиземно и Черно море регата под название „Исторически морета” през 2010 година. Тази година морският град отново е център на Черноморска регата «Тол Шипс Рейсис – 2014».

Пощенското издание за „Калиакра“ е второто, което се посвещава на ветроходния морски кораб, каза при пускането в употреба министър Папазов. Пощенската марка е в тираж 11 000 бр. Художник на проекта е Валентин Щинков.

На днешната церемония присъстваха областният управител на Варна Иван Великов, кметът на града Иван Портних, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Валентин Петков, бивши капитани на „Калиакра“ и кръщелницата на кораба Лидия Славова.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който