Чрез ветроходството – към мир и приятелство в Черно море

gencherЖивеем в трудни времена за политическия живот в Черно море. Това не е първият подобен случай, който помни историята. Надяваме се обаче чрез ветроходството да донесем мир и приятелство в Черно море. Това каза пред Maritime.bg Гюнчер Емироглу, който с още 12 души ще се включи в екипажа на българската баркентина “Калиакра” за участие в SCF Black Sea Tall Ships Regatta.

Заедно с Гюнчер, на борда на “Калиакра” ще се състезават участници от турски, американски и британски произход. “Те са на възраст между 50 и 65 години. Всички се занимават активно със спорт”, обяснява Гюнчер, който е професионален яхтсмен и туристически гид. Освен това е изследовател на необятната морска история, води и лекции по темата.

В групата има хора от различни професии – историк, писатели, доктор, адвокат, учител, мениджъри и други”, обяснява той и добавя, че екипът е сплотен, а това няма да е първата им среща. През миналата година Гюнчер е участвал на регатата за “високи кораби” на борда на турския STS BODRUM. Той обяснява, че интересът му към “Калиакра” идва от разговор с к.д.п. Тома Томов – първият капитан на българската ветроходна перла. “Срещнах капитана в Дания. Там той ми предложи да участвам на борда на “Калиакра”. Всъщност първоначално исках да се кача на испански ветроход, но после реших, че българският кораб е по-добрият вариант”, разказва Гюнчер. 

Живеем в трудни времена за политическия живот в Черно море. Това не е първият подобен случай, който помни историята. Надяваме се обаче, чрез ветроходството да донесем мир и приятелство в Черно море. Мога да кажа напълно отговорно, че в дните преди регата, имам изградени изключително добри приятелства. Гледам напред и очаквам още контакти на SCF Black Sea Tall Ships Regatta”, коментира турският ветроходец. 

Освен това той съобщи пред Maritime.bg, че е впечатлен от професионализма на служителите на “Български морски квалификационен център”. “В бъдеще ще работя за осигуряването на практиката на още кадети от Истанбул на борда на “Калиакра”, каза той. 

Гюнчер и неговият “отбор” ще пристигнат във Варна в края на април на борда на пакистанския ветроход RAH NAWARD. “Заредени сме с изключителна енергия преди старта на SCF Black Sea Tall Ships Regatta”, каза още Гюнчер Емироглу.

Освен 12-членната чуждестранна група, на борда на „Калиакра“ в дните на регатата, ще участват 26 младежи от Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост