Николай Бареков иска морски клъстер в Министерство на икономиката

Зам. министър по морските въпроси ще отговаря за корабоплаване, корабостроене, морско образование и морски туризъм

nikolay-barekov„България без цензура“ създава морски клъстер в Министерство на икономиката. Ще подкрепим бизнеса във Варна и ще съберем всички сегменти на морското дело под една шапка, обяви лидерът на ББЦ Николай Бареков на пресконференция във Варна. Той обеща и зам. министър, който да се занимава само с морските въпроси.  „Този зам. министър ако трябва да си стои само във Варна и да се занимава с въпросите, които са важни за сектора. Трябва да се спре с тази обърната пирамида“, категоричен е лидерът на ББЦ. Той лансира и идеята да се преименува Министерството на икономиката в Министерство на народното стопанство.

На пресконференцията във Варна освен Бареков, присъстваха зам.-председателите на формацията Росен Петров и Рада Коджабашева, ръководителят на варненския предизборен щаб доц. Христо Бозов, депутатът Светлин Танчев и зам.-председателят на „Евромайки“ Даниела Колева.

Клъстерът ще обединява корабоплаване, корабостроене, морско образование и морски туризъм. „Морето не е „Мохито“ и чадър. За да има пристанище във Варна трябва да има такъв морски клъстер в министерството. Ако няма пристанище Варна лека – полека умира. Неразбираемо е да умира град с такава прекрасна географска и инфраструктурна дължина“, коментира лидерът на ББЦ.

Идеята се е родила по време на среща с морския бизнес в града по-рано днес. „Бяхме на среща с морския бизнес във Варна, над 20 човека от най-сериозните от града“, каза лидерът на формацията. Според Бареков обаче никой друг не се среща с тези хора и не иска да разбере какви са проблемите на тези хора.

„Когато сме имали 150 кораба, в Mорска администрация – София са били на работа 3-ма администратори, днес имаме останали 6 кораба под български факт, за сметка на това администрацията в София е нараснала до 60 души (две хиляди процента). Имаме една обърната пирамида. Намаляването на корабите е катастрофално, това се дължи на приватизацията на БМФ. Хората говорят за липсата на следприватизационен контрол – ще направим в парламента питане към министъра за това. По мои спомени сделката беше извършена 2008 г. по времето на Моника Станишева – при по-предишното управление“, коментира Бареков.

Доц. Бозов също е категоричен, че морският и туристическият бранш трябва да имат добро представителство на държавно ниво, но настоя да започне и децентрализация в туризма и морското дело.
Според депутата Светлин Танчев пък е нужно по-добро съотношение между администрация и корабостроителници. Зам.-председателят на „България без цензура“ Рада Коджабашева посочи, че на държавата й липсват анализ и прогноза за стратегическо развитие на икономиката. „Ще лансираме отново идеята за Агенция за стратегически анализи и планиране – конкретните предимства на България да бъдат разработвани. Резонно е да пледираме съставяне на Съвет по икономическа сигурност, какъвто е правен в САЩ за излизане от кризи. С общ план трябва да се върви напред“, коментира Коджабашева.

„Попитах морския бизнес на какво се дължи разрухата на държавата през последните 20 години – отговорът беше много прост – до момента ни управляваха некомпетентни, некадърни и безотговорни политици, независимо от цветовете. ББЦ се създава благодарение на тези руини, които те оставиха. Петър Емил Митев го е казал много добре – битката е на ББЦ срещу цялото политическо статукво и най-вече в лицето на БСП, ДПС и ГЕРБ. Той каза и защо няма евроскептицизъм в България – защото в Европа има евроскептицизъм заради България, което означава автоматично, че европейците не са съгласни Борисов, Местан и Станишев да бъдат техни партньори. Нека потърсят други – защо да не сме и ние?“, коментира Бареков.

Лидерът на ББЦ отново посочи, че по места започват да вървят срамни сделки между ДПС и ГЕРБ и посочи Варна като пример. Съобщи, че депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов за Великден е посещавал кметовете на ДПС по морето и е казал, че в ЕС били категорични, че ББЦ не трябва да се допуска до Съюза и за да бъде спряна, трябвало да има коалиция между ДПС и ГЕРБ. „Потърсете Хафъзов да отговори казал ли го или не. Той е изловен в крачка, а е религиозен човек и няма да излъже“, препоръча Бареков.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски