Изпълнихме препоръка на EMSA по евродиректива

korab-varnaМинистерският съвет одобри промени в Наредбата за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване.

С тях страната ни изпълнява препоръка на Европейската агенция по морска безопасност, направена при допълнителна проверка в началото на годината, за въвеждане в българското право на изискванията на Директива 2011/15/ЕС.

Директивата е свързана със системата на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Измененията прецизират уредбата относно задълженията за даване на сведения за пристигащите в български пристанища и напускащите ги кораби. Формата и съдържанието на предварителните уведомления за предаване на отпадъци в пристанищни приемни съоръжения, подавани за пристигащи кораби, ще бъдат приведени в съответствие с най-новите изисквания на Международната морска организация.

Проектът на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата е включен като мярка в Плана за действие за 2014 г. с мерките, произтичащи от членството на Република България в Европейския съюз.

 Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че