Откриха останките на потънал преди 125 години кораб в залива на Сан Франциско

potanalВ залива на Сан Франциско бяха открити останките на потънал параход. Океанолози са открили точното място, изучавайки исторически документи и правейки пълни сонарни изследвания на залива.

Националната океанска администрация на САЩ обяви, че е открила останките на пътническия параход „Сити ъф Честър”, който потънал след сблъсък с друг кораб през 1888 г. в залива на Сан Франциско, близо до мястото, където днес се издига мостът „Голдън Гейт“, предаде ТВ Европа.

Като доказателство агенцията разпространи сонарни изображения на останките на потъналия съд. На 22 август 1888 г. при гъста мъгла той се е сблъскал с британския плавателен съд „Оушъник“, след сблъсъка остава около шест минути над вода, след което потъва. 16 души загиват.

„Сити ъф Честър” е открит, след като екип на океанската администрация провежда широкомащабно сонарно търсене по приблизителния курс на кораба.

След деветмесечен анализ на данните е потвърдено, че целта е открита – това е параходът, който стои сравнително изправен, обвит в тиня на 65 метра дълбочина, на ръба на малка подводна падина. На образите от хидролокатора ясно се вижда корпусът на кораба, издигащ се на близо 6 метра от морското дъно и фаталната пробойна на левия му борд.

Това обаче не е първото намиране на останките – преди 125 години предшественикът на Океанската администрация – Американската брегова и геодезична агенция открива мястото на корабокрушението малко след потъването на парахода. Тогава обаче не е правен опит той да бъде изваден поради голямата дълбочина, на която се намира.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални