Откриха останките на потънал преди 125 години кораб в залива на Сан Франциско

potanalВ залива на Сан Франциско бяха открити останките на потънал параход. Океанолози са открили точното място, изучавайки исторически документи и правейки пълни сонарни изследвания на залива.

Националната океанска администрация на САЩ обяви, че е открила останките на пътническия параход „Сити ъф Честър”, който потънал след сблъсък с друг кораб през 1888 г. в залива на Сан Франциско, близо до мястото, където днес се издига мостът „Голдън Гейт“, предаде ТВ Европа.

Като доказателство агенцията разпространи сонарни изображения на останките на потъналия съд. На 22 август 1888 г. при гъста мъгла той се е сблъскал с британския плавателен съд „Оушъник“, след сблъсъка остава около шест минути над вода, след което потъва. 16 души загиват.

„Сити ъф Честър” е открит, след като екип на океанската администрация провежда широкомащабно сонарно търсене по приблизителния курс на кораба.

След деветмесечен анализ на данните е потвърдено, че целта е открита – това е параходът, който стои сравнително изправен, обвит в тиня на 65 метра дълбочина, на ръба на малка подводна падина. На образите от хидролокатора ясно се вижда корпусът на кораба, издигащ се на близо 6 метра от морското дъно и фаталната пробойна на левия му борд.

Това обаче не е първото намиране на останките – преди 125 години предшественикът на Океанската администрация – Американската брегова и геодезична агенция открива мястото на корабокрушението малко след потъването на парахода. Тогава обаче не е правен опит той да бъде изваден поради голямата дълбочина, на която се намира.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.