Китай задържа японски кораб заради дълг отпреди 78 г.

Screen Shot 2014-04-24 at 3.05.50 PMКитай задържа японския кораб „Баостил Емоушън“ (на снимката, б.р.), собственост на компанията „Мицуи ОСК лайнс“, заради военновременен дълг от 1936 г. в размер на 28 млн. долара.

След като сумата бе платена, Върховният съд освободи вчера плавателния съд, съобщава Би Би Си, предаде „Преса„.

Съдът обяви, че запорът е отменен, тъй като компанията „изцяло е изпълнила своите задължения“ „Мицуи“ е покрила и разноските по делото в размер на 2,4 млн. юана (384 600 долара).

Корабът бе задържан за неизплатено обезщетение за два китайски кораба, наети от компанията „Дайдо“, която е предшественик на „Мицуи“.

Плавателните съдове били използвани през 1936 г. от японската армия, но после потънали в морето. Китайският съд постанови през 2007 г., че „Мицуи“, трябва да плати обезщетение за загубата на корабите. Японците обжалваха присъдата, но през 2012 г. съдът потвърди решението си.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални