Маловодието на Дунав налага специални мерки в някои участъци от реката

koraboplavane-reka-dunavБългария и Румъния ще предприемат съвместни действия, които ще осигурят плавателен път в долното течение на река Дунав и нормално корабоплаване.

Това стана ясно на работна среща в Русе. Ниските води на реката са причина експертите от двете страни да съставят общ план за действия по поддържане на  фарватера в българо-румънския участък. Те ще подготвят предложения за необходимите количества драгаж, които трябва да се осъществят, и техника, за да се гарантират нормални дълбочини за преминаване през целия участък на реката, предаде „Дневник„.

„В няколко участъка на реката се образуват прагове при маловодие, като в последните 15 години тенденцията е за все по-дълги периоди на ниски води“, каза изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев. Праговете са общо 33, като най-проблемните са 7 – три са в района на Белене, и по един край Батин, Вардим, Косуй и Попина. По-скоро изключения са високите нива на реката, които предизвикват преливане на Дунав, стана ясно още по време на срещата. Областният управител на Русе Венцислав Калчев ще информира българското министерство на транспорта за взетите решения на работната среща.

В работната среща  в Русе участват Иулиан Матаке – заместник-министър на транспорта на Румъния, експерти в министерството, ръководителите на Изпълнителната агенция за проучване на плавателния път по река Дунав и Агенцията за Долен Дунав от Румъния, представители на Пристанищна инфраструктура, Пристанищна администрация, Морска администрация, компания „Рубишипс“, Дунавски драгажен флот и др. се включиха в дискусията. Инициативата за срещата е на областния управител на Русе Венцислав Калчев.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент