Министърът на образованието пожела удобен вятър на учениците от Морската гимназия в екипажа на „Калиакра“

uchenici-kaliakraНай-голямото морско събитие за България, регатата „Тол шипс“, която стартира от Варна само след дни, вече започна да показва своите положителни ефекти. Първият пример за това е свързан с образованието и по-специално с въпроса за професионалното образование, който е акцент в политиката на правителството.

24 ученици от Варненска морска гимназия ще участват регата „Тол шипс“ като практиканти в екипажа на кораба символ на българското ветроходство „Калиакра“. Техният стаж ще е финансиран както от министерството на образованието, така и от БМФ, което повече от добър пример как просветните институции и бизнеса могат заедно да осигурят обучението на бъдещи кадри, при това по-най добрия за учащите начин. Министър Анелия Клисарова дойде във Варна за да поздрави лично младите варненски моряци. Освен че им пожела удобен вятър, тя им подари и икона на Св. Николай, предаде Народно дело.

„Това е част от програмата за професионално образование в България. Знаете, че тази година за тази цел от централния бюджет са осигурени 8,6 млн. лв. допълнителни средства. Варненската морска гимназия кандидатства по проекти и получи 50 хил. лв. за тази практика“, съобщи проф. Клисарова. Тя беше категорична, че подобно обучение трябва със сигурност да стане постоянно, а също и че това е целта на промените в закона за професионалното образование. „Ще има и други промени, включително и Кодекса на труда, който да даде възможност децата да работят и да учат. Това означава да времето на практиката да се зачита като стаж и да получават съответното възнаграждение“, допълни министъра на образованието.

Народният представител от Коалиция за България Борислав Гуцанов каза по този повод, че тази практика е подкрепена финансово от БМФ, което показва на практика как бизнесът и образование започват да възстановяват връзката помежду си. Варненският депутат всъщност има и собствен принос с лично дарение. Борислав Гуцанов се обърна и към самите младежи, като позовавайки се богатия си опит на ветроходец им разкри, че за 30-те дни на плаването си на борда на „Калиакра“ вероятно ще научат повече за морето и моряшката професия, отколкото за 3 години в учебнитекабинети.

Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на