Йотова ще инициира законодателство за рибарството в Дунава

01-port-ruse-zapad„В новия мандат на ЕП ще инициирам законодателство конкретно за рибарството в река Дунав, така както го направих за Черно море“, заяви Илияна Йотова, кандидат за евродепутат от листата на КБ и член на Комисията по рибно стопанство на ЕП, на среща с рибари и рибопроизводители във Видин.

„Вече написахме европейското законодателство за Черно море заедно с българските рибари в нашия морски басейн и продължаваме да работим по темата, за да създаваме по-добри условия за нашите рибари. Време е вече да помислим и за рибарството и във вътрешността на страната и в частност по поречието на Дунав“, допълни тя.

Йотова припомни, че изминалият мандат на Европейския парламент е изработил Дунавската стратегия, която засяга множество европейски държави и важна част, от която е именно развитието на рибарството. На срещата се обсъдиха възможностите, заложени в нея за създаване на крайречни ферми, на местни малки рибарски групи, които да улеснят кандидатстването за евросубсидии и съвместна работа за справяне с бракониерството. „Близките няколко години ще са решаващи за нас, за да можем да извлечем максималното от Дунавската стратегия“, обясни кандидатът за евродепутат.

Рибопроизводителите признаха, че възможностите за финансиране с европейски средства за производство на сладководни аквакултури и подкрепа за речния риболов са все още слабо познати. Според тях има нужда от допълнително разясняване на възможностите по фондовете за морско дело и рибарство и регионално развитие, съобщи от пресцентъра на БСП.

Рибарите споделиха, че се обсъждат промени в Закона за рибарството и тъкмо предстоящата реформа в сектора е подходящият момент за решаване на съществуващите национални проблеми. Рибарите са на мнение, че както европейското, така и националното законодателство трябва ясно да разграничава морското рибарство от дейността във вътрешните басейни и реките. Според рибарите трябва да се извършва редовно зарибяване на река Дунав, както и да се изчисти проблемът с краткотрайното отдаване под аренда на язовирите и пречките пред инвестициите за развитие на обекти на брега на вътрешните водоеми. Илияна Йотова и видинските рибари са единодушни, че властите трябва да бъдат безкомпромисни в борбата с бракониерите и наказателното законодателство за техните деяния трябва да стане много по-строго.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за