Шест кандидата за пристанище Пирея

pristanishte-pireyaШест инвестиционни компании са внесли вчера кандидатури за участие в придобиването на 67 на сто от организацията-оператор на пристанище Пирея.

Вчера беше последният ден от срока за подаване на документи.

Шестте компании са: APM Terminals B.V., Cartesian Capital Group LLC, COSCO (Hong Kong) Group Limitited, International Container Termenal Services Inc, Ports Amerika Group Holdings,Utilico Emerging Markets Limited, пише в. „Етнос“, цитиран от БТА.

Очаква се в близките дни Агенцията по приватизация да определи кои от кандидадите отговарят на критериите за участие в следващата фаза на търга.

Този инвестиционен интерес на шест международни консорциума за придобиване на пристанище Пирея показва правилната приватизационна стратегия на правителството и опровергава „Касандрите“, които предвиждаха точно обратното, казал по този повод министърът на търговския флот Милтиадис Варвициотис, цитиран от в. „Имерисия“. Той добавил, че сегашната официализация на инвестиционния интерес за пристанище Пирея ясно доказва, че Гърция навлиза в период на международна екстровертност и се превръща в международен полюс за инвестиции.

Основната цел са тези нови инвестиции да донесат работни места и перспектива за развитие, така че пристанище Пирея да бъде сред първите в Европа, казал още министърът.

Изданията коментират, че сред кандидадите са китайската Cosco, три компании, занимаващи се с управление на пристанищни съоръжения и два инвестиционни консорциума.

Броят на заинтересованите бе малка изненада поради факта, че досега само китайската Cosco заради досегашните й инвестиции в Пирея бе проявила намерение за участие, отбелязват наблюдатели.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,