Учебните ветроходи на България ”акостираха” във Военноморския музей

uchebni-vetrohodi-izlojbaФото-документалната изложба „Учебните ветроходи на България 1879-2014 г.”, бе открита във Военноморския музей само ден преди началото на Международната ветроходна регата „Блек Сий Тол Шипс 2014”, на която гр. Варна е домакин.

Разположена във външната експозиция на музея, изложбата представя всички досегашни учебни ветроходи на България от Освобождението до наши дни: „Келасури“, „Асен“ (І), „Стрела“, „Перун“, „Звезда“, „Асен“ (ІІ), „Веслец“, „Н. Й. Вапцаров“, „Пионер“, „Курсант 1“, „Калиакра“ и „Роял Хелена“.

Голяма част от снимките, документите и информацията се показват за първи път и макар да са били познати за екипа, подготвил изложбата, те са нови за публиката и за хората, които се интересуват от морска история.

uchebni-vetrohodi-izlojba-3Изложбата е съвместна инициатива на Военноморския музей и Изпълнителна агенция „Морска администрация”, под патронажа на изпълнителния директор к. д. п. Георги Цветков.

Сред официалните гости на събитието бяха и Робин Снук Хъргрония – Председател на регатата „Тол шипс”, и Питър Нюъл – главен съдия, придружавани от к.д.п. Тома Томов – председател на организационния комитет от българска страна.

Изложбата ще остане във Военноморския музей до края на месец август.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили