Кораб-гигант строи „Южен поток“ в Черно море

Allseas ще полага втория тръбопровод от морския газопровод

PIETER SCHELTE
PIETER SCHELTE

Най-големият кораб в света за инсталиране на нефтени и газови платформи и полагане на морски тръбопроводи PIETER SCHELTE ще влезе в Черно море за строителството на морската част на „Южен поток“. Това съобщиха пред Maritime.bg от „Южен поток транспорт“, която е отговорна за полагането на морската част на газопровода.

PIETER SCHELTE е построен в корабостроителницата на Daewoo в Южна Корея. Съдът има система за динамично позициониране, дължината му е 477 метра, а широчината – 127 метра.

Гигантският специализиран катамаран е собственост на компанията Allseas (Олсийс Груп), с която „Южен поток транспорт“ подписа договор за полагането на втората линия от морския газопровод. Saipem (Сайпем) пък ще предоставя поддържащите строителството дейности при полагането на втория тръбопровод.

Подписване на договора
Подписване на договора

Според договорите, Allseas ще положат около 900 км тръби по дъното на морето за завършването на втората линия. Saipem ще осигури и допълнителите услуги, необходими за изграждането на втория тръбопровод, като инженерни услуги, координация на складовите площи, подготвителни дейности по окабелването на съоръженията, свързване на морските части от газопровода с наземните секции при изхода му на сушата чрез специални муфи.

Allseas ще започне полагането на тръбите от втората линия тръбопроводи през лятото на 2015 година докато Saipem полага първия тръбопровод.

Втората линия ще бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г.

Морският газопровод „Южен поток“ ще пресече Черно море с четири паралелни тръбопровода по 931 км всеки. Maritime.bg припомня, че договорът за полагането по морското дъно на тръбите от първата линия, както и за строителството на всичките четири линии в плитководните участъци, беше подписан през март 2014 г. с италианската компания „Сайпем“.

| Още по темата: Южен поток


Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост