Ветроходите-гиганти „Седов” и „Крузенщерн” пристигат днес във Варна

shiЕкипажът на ветрохода „Тамара” спази обещанието си пред международната благотворителна организация Sail Training International (STI) и пристигна във Варна за регата „Тол шипс”. Плаващата под украински флаг 18-метрова яхта ще участва само в събитията от тридневната програма във Варненското пристанище и в „Парада на ветрилата” на 3 май, но няма да стартира в етапа до Новоросийск и следващото плаване до Сочи. На борда на „Тамара” е един от претендентите за приза „Най-млад участник” – 10-годишният Серьожа, внук на капитана на 18–метровата  яхта.

Български връстници на Серьо жа ще демонстрират морските си и ветроходни умения пред хилядите посетители на четиридневния ветроходен празник във Варна. На 30 април в 09.30 ч. ще бъде официално открита шатра „Морска практика”, разположена срещу ветрохода „Мир”. В нея главни действащи лица ще бъдат възпитаници на Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” и деца от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”. В 10.00 ч. в сградата на Морска гара е откриването на изложба с рисунки на корабите, които ще акостират в пристанище Варна за регата „SCF Black Sea Tall Ships 2014”. Автори на рисунките са деца от варненския яхт клуб. След откриването й, младите ветроходци излизат в залива, за да посрещнат гигантите „Седов” и „Крузенщерн”. В 15.00 ч. е старта на „Про-Ам” гонка на най-добрите български ветроходни яхти. На борда на всяка от тях е запазено място за журналисти, акредитирани за „Тол шипс”. В 17.00 на сцена „Пристанище Варна” е откриването на съпътстващата регата „Ветрила”, включена в официалния състезателен календар на Българска федерация по ветроходство. В същия час ще бъде открита и Мобилна точка за културни контакти „Мо То” – част от кампанията за популяризиране на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата’2019. По същия повод на пристанището ще бъде изградена 5-метрова инсталация.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 18 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.