Варна – столица на ветрила

tallshipsvarna„Варна столица на ветрила”, така кметът на града Иван Портних определи на днешната прескинференция морския град, домакин на регата „Тол Шипс” 2014  от 30 април до 3 май.  Портних изказа благодарност към организаторите на събитието STI,че са избрали Варна да бъде домакин за втори път на международната регата, което е изключително признание както за Варна, така и за България.

„За мен е изключителна чест, че Варна приема за втори път тази регата. Всички заедно ще имаме възможността да се насладим на красивите ветроходи”, коментира кметът. Той припомни и мотото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 е „ Бряг на вдъхновението”.

„Искам да пожелая успех и удобен вятър на всички участници и особено на двата български ветрохода „Калиакра” и „Роял Хелена”, които всъщност са и нашите посланници за Кандидатурата ни за европейска културна столица по море”, пожела градоначалникът.

Председателят на регатата от STI Робин Снук-Хургрьоне заяви, че приятелството между Варна и организацията STI датира отдавна, благодарение на участието на баркентината „Калиакра” в подобен тип регати.

Ние сме приятели с тях още от 1986 г. Участието на втори български ветроход в регатата показва, че интересът към събитието се покачва. Варна за втори път е домакин, което показва, че се справяте отлично. Броят на участниците е приблизително същият, така че съм сигурен, че интересът пак ще е много голям“, каза Снук-Хургрьоне.

Главният съдия на регатата Питър Нюъл разкри, че някои кораби са се отказали от участие заради политическата ситуация в Украйна. По думите на организаторите обаче всички участници трябва да бъдат спокойни за сигурността си. „Ние следим обстановката всеки ден и сме информирани за абсолютно всичко. Нашата организация е благотворителна, с идеална цел, и неполитическа. В нея членуват 27 държави. Ние сме за заздравяване на приятелството по цял свят. Уверен съм, че всичко ще е наред и никой не трябва да се притеснява за сигурността си по време на регатата“, категоричен бе Снук-Хургрьоне.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Варна – столица на ветрила

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор