„Седов” идва на 1 май

sedovРуският учебен ветроходен кораб „Седов” се очаква да акостира в Пристанище Варна на 1 май около 9:00 сутринта, обявиха организаторите на регата „Тол шипс’2014”. По-рано днес бе обявено пристигането му в морската столица в късните следобедни часове. Ветроходният гигант отплава от френското пристанище Сет на 21 април, през иминалата нощ е бил забавен в Босфора, което наруши графика ми за пристигане във Варна.

„Седов” е най-големият ветроходен кораб (122 м), който ще се състезава с останалите ветроходи от Клас  „А”. Екипажът на борда му е близо 200 души.  

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg –

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал