SCF Black Sea Tall Ships Regatta започна (снимки и видео)

Кликнето изображението за да го видите в пълен размер, снимка: Иван Илчев, Maritime.bg
Кликнето изображението за да го видите в пълен размер, снимка: Иван Илчев, Maritime.bg

Screen Shot 2014-04-30 at 3.38.19 PMВъв Варна откриха международната SCF BLACK SEA TALL SHIPS REGATTA 2014, предаде репортер на Maritime.bg. Официалният старт даде олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова.

Въпреки дъжда много варненци се събраха на порта за церемонията. Кметът Иван Портних пожела на всички ветроходци успех и попътен вятър и най-вече на двата български кораба „Калиакра” и ”Роял Хелена”, които са морските посланици на града в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

„Благодаря на организаторите на регатата от STI, че избраха Варна да бъде домакин на това престижно събитие за втори път. Регатата отново ще се превърне в истински празник както за жителите, така и за гостите на града”, каза кметът.

Screen Shot 2014-04-30 at 3.38.28 PMПредседателят на регатата от STI Робин Снук-Хургрьоне връчи на Иван Портних плакет в знак на благодарност за домакинството и подчерта, че приятелството между Варна и организацията STI е  отдавна.

Представители на всички екипажи получиха от кмета почетни плакети от община Варна за участието си в „Тол Шипс”. Народният представител Борислав Гуцанов връчи поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Михаил Миков. 

На церемонията присъстваха и редица представители на местната власт, сред тях бяха и директорите на ИА „Морска администрация“.

Screen Shot 2014-04-30 at 3.38.34 PMОрганизатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Видео:

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини