Гигантът „Седов“ пристига във Варна

УВК "СЕДОВ", снимка: Кап. С. Скворцов
УВК „СЕДОВ“, снимка: Кап. С. Скворцов

Стотици варненци и гости на града изпълниха сцената на Пристанище Варна по време на концерта на Графа, който бе част от програмата в първия ден на SCF Black Sea Tall Ships Regatta, предаде репортер на Maritime.bg.

Междувременно моряци от всички ветроходи разгледаха близките до пристанището забележителности. Пред репортер на Maritime.bg моряци от екипажа на „НАДЕЖДА“ коментираха, че харесват морската столица и с нетърпение очакват старта на гонките.

Рано утре се очаква на Пристанище Варна да пристигне гигантът „СЕДОВ“. Той отплава от френското пристанище Сет на 21 април, през иминалата нощ е бил забавен в Босфора, което наруши графика му за пристигане във Варна.

УВК „СЕДОВ“ (на снимката горе), бивш MAGDALENE VINNE II (1921-1936) и KOMMODORE JOHNSEN (-1948) е четиримачтов барк, който през последните 80 години държи титлата на най-голям традиционен учебен ветроходен кораб. Корабът е построен в Германия, първоначално като товарен, а в момента – учебен, на борда на който практикуват студенти от университетите в Мурманск, Санкт Петърбург и Архангелск. Гигантът е редовен участник в международните регати. „СЕДОВ“ ще се състезава в Клас „А“ на SCF Black Sea Tall Ships Regatta. Екипажът на борда му е близо 200 души.  

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Видео:

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва