И гигантът „Седов“ акостира, цяла Варна се стече на пристанището за „Тол Шипс“ (видео)

visitorsНай-големият  четиримачтов кораб в света – руският „Седов“, акостира днес на варненския порт, за регатата SCF Black Sea Tall Ships 2014. Гигантският ветроход е последният участник в морското събитие, на което Варна е домакин до 3 май. „Седов” застана на VII корабно място около 10.00 ч., точно с навлизането на първите посетители на ветроходния фест. Слънчевото време в морската столица и очакваният интерес към корабите, извиха дълги опашки от посетители пред ветроходите от клас А.

„Седов” е построен през 1921 година, той наречен с името „Магдалене Винен II“.  После е бил продаден и преименуван на „Комодор Джонсън“. След  Втората световна война „Комодор Джонсън” е предаден от Великобритания на Съветския съюз като репарация, заедно с ветрохода „Крузенщерн” , който също участва в „Тол Шипс“ и акостира във Варна вчера. „Седов“ е вписан в книгата на рекордите „Гинес” като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света.

С пристигането на руският гигант ветроходите от клас А, акостирали във варненският порт,  станаха осем. Това са българските „Калиакра“ и „Роял Хелена“, руските – „Мир“, „Надежда“, „Крузенщерн“ и „Седов“, румънският „Мирча“ и пакистанският „Рах Навар“. В клас В са четири ветрохода – „Адорнате” (Румъния), „Атила” (Испания), „Бодрум” (Турция) и „Джоана Лукреция” (Великобритания). В класовете C и D, където попадат ветроходните яхти, са съответно „Сий Адвенчър” (Финландия) , „Пюър Хани” (Русия) и руските „Акела” и „Викинг”. От надпреварата, след инспекция от страна на STI, отпаднаха „Феникс” (България) и „Витяз” (Русия).

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Видео:

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост