Храм и техника-уникат на корабите на Тол Шипс

P1340417
„Нашият кораб не може точно да се нарече музей на техниката, той по-скоро е действащ експонат”, казва Кристине Хибер. Германката е ръководител на практикантите на руския ветроход „Крузенщерн”. Той е само с 4 метра по-къс и с 2 метра по-тесен от „Седов”. Преподавателката с възхищение показва механизми и рул от 1926 г., които работят перфектно и до днес. Модерни са само навигацията и средствата за сигурност. На мястото на зала за занимания по навигационни карти сега има малък православен храм. До Богородица с младенеца в него са образите на Свети Николай Чудотворец и Свети адмирал Ушаков.

Първо участие в Черно море на голяма регата прави учебният ветроход „Рах Навар” от Пакистан. На него се обучават курсанти от два морски колежа и Военноморската академия на Пакистан. Името на ветрохода означава „много бърз”, обяснява лейтенант Умаир Хир, помощник-капитан по навигацията.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост