Храм и техника-уникат на корабите на Тол Шипс

P1340417
„Нашият кораб не може точно да се нарече музей на техниката, той по-скоро е действащ експонат”, казва Кристине Хибер. Германката е ръководител на практикантите на руския ветроход „Крузенщерн”. Той е само с 4 метра по-къс и с 2 метра по-тесен от „Седов”. Преподавателката с възхищение показва механизми и рул от 1926 г., които работят перфектно и до днес. Модерни са само навигацията и средствата за сигурност. На мястото на зала за занимания по навигационни карти сега има малък православен храм. До Богородица с младенеца в него са образите на Свети Николай Чудотворец и Свети адмирал Ушаков.

Първо участие в Черно море на голяма регата прави учебният ветроход „Рах Навар” от Пакистан. На него се обучават курсанти от два морски колежа и Военноморската академия на Пакистан. Името на ветрохода означава „много бърз”, обяснява лейтенант Умаир Хир, помощник-капитан по навигацията.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент