Крим се включва в овладяването на Арктика

МЛСП "Приразломная"
Корабостроителниците в Крим се включват в програмата по овладяване на Арктика. В тях ще се строят кораби, необходими на Русия за Арктика, морски платформи и газовози.

Компаниите за добив на нефт и газ активно проучват руската част на арктическия шелф и откритите там находища. Днес те са принудени да използват кораби и платформи основно чуждо производство. Това е скъпо, казва експертът от компания „Корабостроители на Русия за Арктическите морета” Генадий Креславски.

„Необходими са, например, морски платформи. Сега сме принудени да ги арендуваме в чужбина, а това е много скъпо. В арктически условия това са близо $600.000 дневно. И затова остро стои задачата за създаване на такива платформи на наши предприятия“, коментира още Креславски.

Днес руските корабостроителници работят за решаване на тази задача. Започна добив на нефт от находището „Приразломная” в Печорско море. Платформата за това находище е построена в град Северодвинск. Първата партида арктически нефт вече замина за износ.

Големи държавни поръчки в рамките на програмата за овладявате на Арктика получиха корабостроителници в Санкт Петербург и в Далечния Изток. Сега работа ще получат и тези в Крим. Когато полуостровът беше в състава на Украйна, корабостроителниците там практически прекратиха своето съществуване. Там, където някога са работили 20.000 души, през последно време останаха едва 200. Завръщането в Русия вдъхва нов живот на тези предприятия. Съгласно оценки на специалисти, корабостроителницата „Залив” в град Керч още сега е способна да построи танкери с такива параметри, каквито са необходими в Арктика. Нужни са десетки.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).