Комети вече летят между Несебър и Созопол

Позабравените комети отново „летят“ между черноморските градове. След 20-годишно прекъсване бяха извършени първите превози между Несебър и Созопол.

Очаква се скоро да бъде открита и линията Варна – Созопол.

Корабите с подводни криле – хидрофойли, станали популярни през 70-те и 80-те г. на ХХ век като „комета“, бяха собственост на Български морски флот и пътуваха от Царево през Бургас и Варна до Балчик. Една от спирките им беше и о-в Болшевик /днес о-в Св. Анастасия/. След 10 ноември обаче кометите бяха спрени от фирмата-собственик с обяснението, че не са рентабилни и носят само загуби. През 2007 г. в Бургас бизнесменът Радостин Дачев опита да възстанови пътническия транспорт с хидрофойл с намерението корабът да извършва редовни рейсове между Несебър и Истанбул. Опитът му обаче беше безуспешен още при първото пътуване.

Рейсове на „кометите“ ще се извършват с 30-годишни кораби, закупени в началото на пролетта от Гърция. Твърди се, че са в добро състояние, след основен ремонт. Произведени са от алуминиево-магнезиева сплав, която е изключително здрава. Преди пускането им са преминали всички прегледи от ИАМА. Първото пътуване с комета трябваше да е в последната седмица на юни, но корабчетата все още не бяха излезли от основен ремонт в бургаското пристанище.

В скоро време едната комета ще пътува по маршрута Несебър–Созопол–Несебър–Варна–Несебър, а другата – Златни пясъци–Несебър–Созопол–Несебър–Варна. Два дни седмично те ще спират и в Бургас. Най-дългият маршрут ще е с продължителност от 3 часа. Цените ще са два-три пъти по-високи отколкото на автобусите. За 40 мин. обаче ще се стига от Несебър до Созопол, еднопосочен билет ще струва 18 евро. Цената на най-дългия маршрут Златни пясъци-Созопол, ще е 45 евро в едната посока. Билетът от Несебър до Варна ще струва 25 евро. Максималната скорост, която развиват, е 32 kn.

maritime.port.bg – Корабоплаване

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент