Регата „Ветрила” добави още блясък към българската част на „Тол шипс”

sails

Първото издание на регата „Ветрила”, организирана спонтанно от варненски яхт клубове, украси допълнително ветроходната феерия завладяла Варна в дните на „Тол шипс”. Замислената като съпътстваща проява, събра във Варненския залив стотици малки и големи любители на изкуството да се плава под ветрила.

В двата състезателни дни, хилядите посетители на „Тол шипс” наблюдаваха гонки на най-малките ветроходци в клас „Оптимист” от яхт клуб „Капитан Георги Георгиев Порт Варна”, екипажи в популярния клас „Ял 6” и асове с килови яхти от Балчик, Бургас и Варна.

При киловите яхти стартираха 28 екипажа, разделени в два класа до и над 10 метра. След пет проведени гонки победители станаха „Петра” (над 10м) и „Албирео” (до 10 м).

При класическите лодки „Ял 6”, най-бърз бе екипаж на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” с рулеви Диляна Димокова.

Класиране в регата „Ветрила”

Килови яхти до 10 м

„Албирео” (Венцислав Мазаков, ЯК „Кап. Г. Георгиев Порт Варна”)

„Алгол” (Александър Милев, ЯК „Кап. Г. Георгиев Порт Варна”)

„Денебола” (Иван Желев, ЯК „Кап. Г. Георгиев Порт Варна”)

Килови яхти над 10 м

„Петра” (Никола Дуков, ВК „Понтос” Варна)

„Ичи Гучи” (Клаус Гьохнер, ЯК „Черноморец” Бургас)

„Синя магия” (Никола Попов, МК „Балчик”)

 „Оптимист”

Петра Матеева

Ния Фитнева

Николай Ценов

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост