Нови подводници и кораби ще разположи Русия в Крим

black-sea-fleet-deployment.siРуското министерство на отбраната планира да разположи допълнителни сили в Крим, като част от програмата за развитие на Черноморския флот на стойност 2,5 млрд. щ. долара. Нуждата от допълнителни сили дойде след присъединяване на полуострова към федерацията.

“Преди края на годината ще образуваме нови единици за противовъздушна отбрана в местата за разполагане на флота ни”, каза министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу, цитиран от Russia Today. “Флотът ще получи нови подводници и кораби от ново поколение до края на годината”, уточни още той.

До 2020 г. министерството на отбраната ще разходи над 2,4 млрд. щ. долара за развитие на Черноморския флот. Стойността на програмата бе увеличена след събитията в Крим.

Обявяването на плановете за развитие на Черноморския флот идва след изразената от Русия загриженост от натрупването на сили на НАТО в Източна Европа и Черно море. Съюзът разположи самолети и военни кораби, както и сухопътни войски, заявявайки, че това се прави за внушаване на доверие в страните-членки Полша, Румъния и някои балтийски държави.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски