Грешка на рулевия довела до засядането на Independent Venture във Варна

111_471x312Сериозна грешка на рулевия и капитана на кораб INDEPENDENT VENTURE е довела до засядането на плавателния съд в края на миналия месец. Maritime.bg припомня, че контейнеровозът заседна в района на входните фарове на Пристанище Варна – Изток.

По-рано през същия ден корабът отплава от Пристанище Варна – Запад. При свалянето на пилота, което също е извършено неправилно, порив на вятъра снася кораба на пясъчната коса. По-късно съдът бе изтеглен.

Инцидентът не доведе до сериозни последствия. Не бе допуснато замърсяване на околната среда.

Maritime.bg научи, че една от причините за засядането е грешка на рулевия, от Мианмар,  който не изпълнява правилно подадената му команда за промяна курса на кораба. Вместо отклонение наляво, рулевият е изпълнил точно обратното – надясно.

Капитанът на кораба също признава за ситуацията. При извършената по-късно контрола по PSC са установени сериозни пропуски за отработване командите на борда.

След инцидента ИА „Морска администрация“ е инициирала сформирането на специална работна група, в която ще участват представители на всички институции, ангажирани с корабоплаването. На регулярни срещи ще бъдат обсъждани възможните бъдещи аварийни ситуации, както и преглед на случилите се вече инциденти. Анализите ще помогнат на службите да не се допускат подобни случаи.

Maritime.bg – Курс 

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост