Сериозни размествания по върховете на водния транспорт

morska-administraciyaСериозни размествания се случват по върховете на водния транспорт, само седмици преди изборите за европейски парламент. Очаква се някои от тях да засегнат пряко работата на ангажираните с морската индустрия агенции. 

В Деня на победата са станали повечето ротации, научи Maritime.bg от свои източници в Министерството на транспорта.

ИА „Морска администрация“
Досегашният изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Георги Цветков е подал едномесечно предизвестие за напускане. Пред Maritime.bg той не потвърди тази информация, но в коридорите на агенцията се говори за точно обратното. Георги Цветков пое поста само преди месеци, успя да сплоти екипа и според работещите в териториалните дирекции им е осигурил повече свобода. Няма информация за причините довели до неговото решение, а само след месец ще стане ясно какво ще се случи в ИА „Морска администрация“. Според някои наблюдатели, възможните причини за освобождаването на поста от Цветков, са свързани с поетата от него политика, че не е нужно администрацията да се децентрализира. Точно с работата си той доказа, че думите и тезата му имат почва. Именно обратното – пълна децентрализация, желаят неправителствените организации, които през медиите заплашиха правителството на Пламен Орешарски, че не е изпълнило ангажиментите си към тях и това ще доведе до сваляне на доверието към кабинета. Интересно е да се спомене, че същите тези неправителствени организации, които подписаха споразумение с тогавашния кандидат-премиер и настоящ министър-председател, сега маневрират около нови политически фигури и вече са поели ангажименти към тях.

Друга промяна в състава на ИАМА става с освобождаването на поста зам.-изпълнителен директор от к.д.п. Георги Иванов. Той ще поеме директорския пост в РИС – Русе. На реката приеха новината изключително добре, тъй като Иванов има богат опит именно в тази сфера.

Мястото заето
Към момента няма никаква яснота кой ще влезе в ръководството на ИА „Морска администрация“. Не е известно дали министърът на транспорта ще делегира права на бизнеса сам да избере кой да ръководи агенцията. Всъщност това бе случаят с к.д.п. Цветков, който бе издигнат от група организации. Всеки прибързан ход най-вероятно ще доведе до повече сътресения в сектора.

Оказва се, че мястото на върха в ИАМА няма да бъде освободено дори и след напускането на к.д.п. Цветков. К.д.п. Сергей Църнаклийски, който получи пост в Дунавската комисия, все още е директор на ИА „Морска администрация“, но в дълъг неплатен отпуск. Подобни примери има и по най-високите етажи в МТИТС, и именно това вероятно е запушило устата на иначе бунтуващия се неправителствен сектор.

ДП „Пристанищна инфраструктура“
Лично генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ инж. Ангел Забуртов пък е предложил местен експерт за поста директор на ТД на предприятието в гр. Русе, научи още Maritime.bg. От поста е свален досегашният директор кап. Мирослав Петров, който е и бивш ръководител на предприятието. В ДППИ обаче не изглеждат толкова притеснени колкото в ИАМА, още повече – говорят за развитие.

Как ще се развиват рокадите и дали ще има още, предстои да видим. Сигурно е обаче, че неправителственият сектор отдавна не е балансьор в тези процеси, а умело е ползван като маша от група хора с лични интереси.

Д. Велев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост