Хакер почти потопил нефтена платформа, 16 от най-големите контейнеровози могат да бъдат „хакнати“

431926Хакер е успял да спре операциите на борда на нефтена платформа край Африка. Още повече – кибер-престъпникът за малко не обърнал съоръжението. Това съобщи изпълнителният директор на базираната в Израел компания ThetaRay – Марк Газит.

Управляваната от него компания, заедно с други фирми, специализирани в разработката на софтуер за сигурност в интернет, са провели мащабно проучване за кибер заплахите пред корабоплаването и офшорната индустрия.

По думите на Газит цяла седмица е била нужна за откриване на причината за наклоняване на атакуваната платформа. „Още повече тя спря да работи, което донесе огромни загуби за компанията-собственик”, коментира той. По негово мнение подобни кибер-атаки могат да направят както безобидни тийнейджъри, така и пирати.

„Ако на борда на платформата имаше специалисти по кибер сигурност, спирането на операциите нямаше да се случи”, каза още Газит. Той не пожела да назове името и точното местоположение на въпросната платформа, предаде Ройтерс.

Според Газит много от пиратите, например тези в Сомалия, избират корабите, които да нападнат по наличната свободна информация в интернет. „Имаме информация дори за опити да се променят данните от навигационните прибори”, каза още той.

Шефът на ThetaRay съобщи и за скорошен инцидент в пристанище Антверпен. „В този случай хакери бяха изтрили цялата информация за няколко контейнера, в които имаше контрабандни стоки”, коментира той.

Според базираната в Бостън фирма Rapid7 над 100 000 са устройствата, които се използват в корабоплаването и офшорната индустрия, които са слабо защитени от хакерски атаки. „Компаниите от тези сектори трябва да обърнат повече внимание на кибер сигурността”, пише в доклада на Rapid7.

Друга специализирана в същата сфера фирма – CyberKeel, пък е проверила сигурността на 20 от най-големите контейнеровози в света. Специалистите от компанията установили, че 16 от тях са изключително лесни мишени и пробив в сигурността им може да бъде реализиран изключително лесно.

„Специално в морската индустрия, тези атаки оставят сравнително малко следи, което прави борбата срещу кибер-престъпниците доста по-сложна”, коментира шефът на CyberKeel.

Много от компаниите в шипинга не приемат тези предупреждения като сериозна заплаха.

„Основното ни притеснение е пирати да получат достъп до нашите бази данни, предприели сме нужното за да не позволим това”, каза пред Ройтерс президентът на U-Ming Marine Онг Чо Киат.

„Приемаме кибер рискът като опасност. Нашите кораби не са по-защитени от атаки от наземните системи. Правим всичко възможно да намалим опасността от пробиви”, коментира на свой ред говорителят на Maersk Line.

| Снимката е илюстративна.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).