Божидар Чапаров: Обезопасихме района на Пристанище Варна – Запад (снимки)

MOHAMMED-H-PORT-VARNA-WEST (6)Районът на Пристанище Варна – Запад около кораб MOHAMMED H е обезопасен, чакаме инструкции от Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Божидар Чапаров.

По думите му на разположение в района ще бъде изпратен нефтосъбирач на „Поддържане чистотата на морските води“ АД.

„Вероятно ще започне разтоварване. Най-важното е, че няма пострадали от екипажа и от работниците в порта“, коментира още Чапаров. Той опроверга появилата се информация, че корабът е ударил един от крановете в порта.

Maritime.bg припомня, че при товарене на сода още вчера корабът е започнал да се накренява. Днес плаващият под флага на Молдова плавателен съд е легнал на пирса на 14-то корабно във Варна – Запад.

Съдът е с отрицателна устойчивост. Около него е поставено боново заграждение. Според специалисти инцидентът е причинен от грубо неследене на междинните състояние на устойчивостта при товарните операции.

MOHAMMED H (IMO: 8605193) е кораб за генерални товари построен през 1986 година. Съдът е собственост на сирийска компания. Корабът е дълъг 107,7 м и широк 17 м. Дедуейта му е 6700 тона.

Още по темата: Аварийна ситуация на Пристанище Варна – Запад

Снимки:
[oqeygallery id=153]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини