ВВМУ засилва сътрудничеството си със западните военноморски академии

DSC_0129
Споразумения за сътрудничество ще сключи Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” с военноморските академии на Дания, Ирландия и Холандия. Това стана ясно след участието на началника на ВВМУ кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров в работата на 19-ата конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС, която се проведе в Лисабон, под домакинството на Португалската военноморска академия. В работата на конференцията са участвали 28 представители на 18 военноморски учебни заведения от страни-членки на НАТО и ЕС.

От проведените дискусии е станало ясно, че се затвърждава тенденцията голяма част от военноморските академии от Западна Европа да придават университетски статут на своите образователни програми, в това число и като се интегрират със съответни национални университети. Друга важна тенденция е, че в преобладаващата си част завършващите академиите получават образование на бакалавърско ниво. Някои военноморски академии, например във Франция и Полша, се стремят да предлагат и магистърски програми за своите обучаеми.

Отлично представяне на нашите курсанти
В разговор с началника на Военноморската академия на САЩ – вицеадмирал Милър, кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров е получил уверение за отличното представяне на тримата наши курсанти, продължаващи обучението си в Анаполис. Обсъдена е и възможността представители на ВВМУ да посетят академията за запознаване със съществуващата система за лидерска подготовка.

Обмен на курсанти и преподаватели
Още през лятото на настоящата година ще бъде осъществен обмен на преподаватели между военноморските училища в Полша, Румъния и България. Възможно е трите учебни заведения да участват и в общ проект по програма „Еразмус+”. Всъщност в хода на обсъжданията, специално внимание е отделено и на възможността програмата да бъде прилагана в областта на военноморското образование. В срещите с представителите на Военноморската академия на Португалия са обсъдени възможностите за участие на курсанти и докторанти от ВВМУ в традиционната конференция за обучаеми в Лисабон през м. ноември 2014 г., както и в съвместен проект по проблемите на защитата на пристанища и военноморски бази.

В заключителната среща на конференцията е взето решение 20-ата конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС ( SI К 2016) да се проведе в Анаполис, САЩ през месец май 2016 г., а подготвителната среща на заместник-началниците и координаторите – във Военноморската академия на Великобритания през 2015 г.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски