ВВМУ засилва сътрудничеството си със западните военноморски академии

DSC_0129
Споразумения за сътрудничество ще сключи Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” с военноморските академии на Дания, Ирландия и Холандия. Това стана ясно след участието на началника на ВВМУ кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров в работата на 19-ата конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС, която се проведе в Лисабон, под домакинството на Португалската военноморска академия. В работата на конференцията са участвали 28 представители на 18 военноморски учебни заведения от страни-членки на НАТО и ЕС.

От проведените дискусии е станало ясно, че се затвърждава тенденцията голяма част от военноморските академии от Западна Европа да придават университетски статут на своите образователни програми, в това число и като се интегрират със съответни национални университети. Друга важна тенденция е, че в преобладаващата си част завършващите академиите получават образование на бакалавърско ниво. Някои военноморски академии, например във Франция и Полша, се стремят да предлагат и магистърски програми за своите обучаеми.

Отлично представяне на нашите курсанти
В разговор с началника на Военноморската академия на САЩ – вицеадмирал Милър, кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров е получил уверение за отличното представяне на тримата наши курсанти, продължаващи обучението си в Анаполис. Обсъдена е и възможността представители на ВВМУ да посетят академията за запознаване със съществуващата система за лидерска подготовка.

Обмен на курсанти и преподаватели
Още през лятото на настоящата година ще бъде осъществен обмен на преподаватели между военноморските училища в Полша, Румъния и България. Възможно е трите учебни заведения да участват и в общ проект по програма „Еразмус+”. Всъщност в хода на обсъжданията, специално внимание е отделено и на възможността програмата да бъде прилагана в областта на военноморското образование. В срещите с представителите на Военноморската академия на Португалия са обсъдени възможностите за участие на курсанти и докторанти от ВВМУ в традиционната конференция за обучаеми в Лисабон през м. ноември 2014 г., както и в съвместен проект по проблемите на защитата на пристанища и военноморски бази.

В заключителната среща на конференцията е взето решение 20-ата конференция на началниците на военноморските академии от НАТО и ЕС ( SI К 2016) да се проведе в Анаполис, САЩ през месец май 2016 г., а подготвителната среща на заместник-началниците и координаторите – във Военноморската академия на Великобритания през 2015 г.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент