Расте напрежението в Южнокитайско море

iujnokitaisko-moreМинистър-председателят на Виетнам поиска подкрепата на лидерите на страните от АСЕАН в морския спор с Китай, но 10-членната група се въздържа да подкрепи общо комюнике, съобщава Ройтерс, цитирана от bgonair.bg.

Напрежението в Южнокитайско море се повиши във втората седмица от май 2014 след като Китай инсталира огромна нефтена платформа в район, за който Виетнам твърди, че е в негови териториални води. Всяка от страните обвини другата за нарушенията край Парацелските острови.

Пред лидерите от Асоциацията на страните от ЮИ Азия в Мианмар, министър-председателят на Виетнам заяви, че неговата страна е действала с голямо въздържание и е използвала всички средства за диалог с Китай, за да го накара да премести платформата.

Страните от АСЕАН обаче явно нямат желание да се противопоставят на Китай, който упражнява огромно политически и икономическо влияние над голяма част от региона.

МВнР на Китай съобщи на 11 май 2014, че „това не е проблем между Китай и АСЕАН“.

Китай започна официални преговори с АСЕАН за създаване на морски правила за поведение в Южнокитайско море, но настоява териториалните спорове да се решават двустранно. Китай претендира за цялото Южнокитайско море, с което влиза в конфликт с Тайван, Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней, последните четири страни-членки на АСЕАН.

На 9 май 2014 Филипините обявиха конкурс за концесия на 11 петролни и газови блокове, включително в спорните зони на Южнокитайско море, което нарича Западнофилипинско море.

Районът е близо до офшорната зона Малампая, където газ добива местен клон на Royal Dutch Shell.

Заинтересованите инвеститори ще вземат решение до февруари 2015 за кои зони ще наддават.

Йън Стори, анализатор по въпросите на сигурността в Института за изследвания на ЮИ Азия в Сингапур каза, че срещата на върха на страните от АСЕАН ще бъде „пореден тест за единственото на организацията.

САЩ, които в последните години изграждат по-тесни връзки с Виетнам, обявиха за свой национален интерес свободното корабоплаване в Южнокитайско море и определиха поставянето на китайската платформа като „провокация“.

В коментара си от Виетнам, кореспондентът на Bloomberg TV, Джон Будро, казва, че във Виетнам хората са потресени от новините за сблъсъка на корабите в Южноитайско море. Таксиметрови шофьори, полицаи, търговци – всички само за това говорят тук. Той съобщи, че на 11 май 2014 в големите градове във Виетнам е имало протести – изключителна рядкост в тази страна, където правителството много внимателно следи за всякакви масови прояви на улицата.

Парацелските острови са архипелаг от малки коралови острови и рифове в Южнокитайско море, на приблизително една трета от разстоянието между Виетнам и Филипините, с обща площ 7,75 кв км и 518 км брегова ивица, без природни ресурси и обработваема земя. На архипелага има едно летище и малко пристанище, както и китайски военни съоръжения. Към островите претенции имат Китай, Виетнам и Тайван.

Бреговата охрана на Виетнам /VCG/ пусна серия от снимки, в подкрепа на твърдението, че китайски кораби са атакували виетнамски съдове в Южнокитайско море.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от