Откриха останките на флагмана на Христофор Колумб – „Санта Мария“

columbus_shipsАмерикански учени са открили в Карибско море останки, за които се предполага ,че принадлежат на флагмана на Христофор Колумб – „Санта Мария”, пише британският в. „Индипендънт“, предаде Блиц.

Находката е била открита на север от крайбрежието на Хаити. Според учените, това може да се превърне в едно от най- важните открития на подводната археология.

Според наличните географски, топографски и археологически данни, намерените отломки действително са на кораба, на който Колумб е открил Америка.

Сега учените водят преговори с правителството на Хаити, за да се пристъпи към изваждане на кораба на повърхността.

Досега участниците в експедицията се задоволяват само да снимат и измерват находката си.

Според шефа на американската експедиция Бари Клифърд, при идеално стечение на обстоятелствата, флагманът на Христофор Колумб може да бъде реставриран изцяло и да стане атракция на музея в Хаити.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост