Черноморският флот на Русия: Над два века слава (снимки)

Празднование 230-летия Черноморского Флота России

Вчера Черноморският флот на Русия отбеляза 231 години от създаването си.

Тогава Крим вече влязъл в състава на Руската империя. Това станало въпреки бушуващите тогава войни, без кръвопролитие. На черноморския полуостров царяли безвластие и хаос, местните князе непрекъснато воювали помежду си. Всичко това заплашвало граничните територии на Русия и затова управляващата тогава императрица Екатерина II издала манифест за присъединяването на Крим към Русия. По-голямата част от населението на полуострова приела такова развитие на събитията, което не можело да се каже за Турция – тя не прекратявала опитите да завземе полуострова до края на 19 век, в това число и с помощта на Англия и Франция издала Манифест на съюзниците.

За да се противопостави на тези опити, на Русия била необходима сериозна сила. И през май 1783 година Екатерина II подписала указ за създаването на Черноморски флот. Скоро в Ахтиарския залив, разположен в югозападната част на Кримския полуостров, пристигнали от Азовско море и река Днепър 28 кораба. Именно те станали основа на зараждащия се флот. След две години Черноморският флот наброявал вече повече от 60 бойни и транспортни съда. Скоро градът-пристанище Севастопол станал главна база на руския флот в Черно море.

През 1787 година Турция, която не се примирила със загубата на Крим, предявила ултиматум с искане за връщане на полуострова. Русия отговорила с отказ. Така започнала Руско-турската война, в която Черноморският флот приел бойно кръщение. Турският флот претърпял поражение въпреки неговото числено превъзходство.

Много са героичните страници в историята на Черноморския флот. Сред тях са и отбраната на Севастопол по време на Кримската война 1853-1856 години, сраженията по време на Руско-турската война. С пълна бойна готовност посрещнали черноморци нападението на фашистка Германия през 1941 година. По време на войната, флотът потопил и повредил повече от 1,000 кораба на противника, извършил десетки десантни операции.

Днес Черноморският флот се обновява и модернизира. Решено е в неговото развитие да бъдат вложени около 3 млрд. долара. От корабостроителниците се спускат на вода нови кораби и подводници с най-съвременно оборудване и оръжие. Обновяване очаква и главната база на Черноморския флот на Русия в Севастопол.

Снимки (РИА Новости):
[oqeygallery id=155]

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент