Изгубиха ROV при изследване на падината Кермадек

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Учени изгубиха скъпоструващ безпилотен подводен апарат (ROV). Връзката с подводния робот е изгубена в падината Кермадек, която лежи североизточно от Нова Зеландия.

Подводният апарат е бил използван в голямо изследване на морското дъно на дълбочина между 6 и 11 хиляди метра.

Учените на борда на научно-изследователския кораб THOMAS G. THOMPSON предполагат, че роботът не е издържал на огромното налягане.

Само още 10 дни работа са били нужни за пълното завършване на изследването, финансирано по проект HADES. Роботът трябвало да достигне до най-дълбоката част на падината. Спускането щяло да отнеме 9 часа, но връзката била изгубена в седмия час от операцията.

По-късно на повърхността се появили останки, за които е установено, че са от робота NEREUS. Според учените е станала катастрофална имплозия, която е разрушила скъпата машина.

Голяма част от падината вече е изследвана, но все още по-дълбоките й части не са обследвани и ще останат загадка за учените.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на