Папазов инспектира „Mohammed H“, оцени като адекватни действията на институциите

photo_2Премината е критичната точка и очаквам утре корабът да бъде напълно изправен. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на проверката на предприетите действия от „Пристанище Варна“ ЕАД и Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за стабилизиране на авариралия „MOHAMMED H“ на Пристанище Варна – Запад“.

„Вчера корабът е бил наклонен на около 35 градуса, а днес – на около 25 и продължава да се изправя“, каза министър Папазов. По думите му институциите са реагирали адекватно на ситуацията и са взети всички мерки за справяне с кризата. 1_photo1

„Разпоредил съм проверка на причините за инцидента и на техническото състояние на кораба“, допълни Данаил Папазов.

Към момента има разтоварени около 240 тона товар и продължава баластирането на кораба до неговото изправяне. След извършване на проверка ще бъдат взети съответните компетентни мерки и действия. Има забавяне на работата на Варна-Запад, тъй като западният басейн към момента е затворен. Пристанището ще търси правата си за претърпените загуби.

Припомняме, че корабът “MOHAMMED H”, плаващ под молдовски флаг, се накрени силно към кея в неделя (11 май) по време на товарни дейности на сода.

Екипажът бе евакуиран на брега. Около плавателния съд бе разположено боново заграждение, а нефтосъбирач продължава да дежури в района на Варна – Запад, за да не бъде допуснат разлив.

Пристанище Варна – Запад е най-работещото пристанище в България. Това заяви още във Варна министърът на транспорта. „Опитваме се да въведем нови технологии, особено в контейнерите. Направени са нови подобрения. С колегите работим за привличането на нови товаропотоци много активно”, каза Данаил Папазов, цитиран от Фокус.

Той допълни, че в момента на пристанището се извършва ремонт на цялата система за канализация, която е създавала проблеми дълги години. Министър Папазов каза още, че до края на годината на Пристанище Варна – Запад се очаква да има и нови инвестиции.

Работи се и в посока за подобряване на товаренето на зърно. Данаил Папазов каза, че интересът към новото пристанище, което предстои да бъде изградено във Варна е много голям. 16 фирми до момента са закупили документация за проектирането на пристанищетоТой изрази надежда всичко да свърши в срок.

Тема в развитие:
[insert_posts query_type=“posts“ posts=“24455, 24432, 24371, 24358, 24353, 24346″ num=“6″ display_style=“two-col“]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент