Старите танкери стават водни пречиствателни станции (видео)

changemaker

По нов иновативен начин да бъдат използвани старите танкери. Това предлагат в съвместен проект норвежците от инженерната фирма Enviro Nor, DNV GL и Innovasjon Norge.

Целта е да се смекчат ефектите от развиващия се в някои части на света проблем с липсата на вода. В много страни непречистени градски и промишлени отпадни води намират своя път към морета и океани.

По този начин значително се замърсява околната среда и се разпространяват различни видове болести.

Според DNV GL до 2040 година, над 40% от хората ще живеят в райони без чиста или без питейна вода, в резултат на развитието на земеделието и увеличението на световното население.
The-Reliever
За да се реши проблемът с непречистените отпадни води, Enviro Nor и техните партньори, са разработили концептуалния кораб “The Changemaker”. Става дума за средна по размери плаваща пречиствателна станция, която е закотвена далече от брега. Такива съдове ще се използват в индустриални зони или в градове с население около 250 хил. души. Отпадните води ще бъдат извеждани и пречиствани на борда на корабите – предимно преоборудвани стари танкери, а след което дезинфекцираните води ще се връщат на брега, например за напояване или други индустриални нужди.

Компаниите са разработили и друга концепция – “The Reliever”. Тези кораби ще се използват в зони където ефективността от пречистване е малка. Съдовете няма да връщат пречистените води на брега, а ще ги изливат в морето.

Освен тези проекти, групата компании е разработила и такива за райони, където чистата питейна вода е труднодостъпна за населението.

Видео:

Maritime.bg – Любопитно
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент