Полска компания ще строи яхти в Бургас

regata-port-burgas-2012В близко бъдеще в България ще се строят яхти. Луксозните лодки ще се правят в Индустриалната зона „Бургас“, на чиято територия в момента се изгражда предприятието. Това съобщи изпълнителният директор на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ) Атанас Ненов.

Инвестицията е на полска компания, която е сключила договор за изграждането на завода, пише „Стандарт“. Освен нея в зоната в Бургас се реализират още 5 инвестиции. Общата стойност на проектите е над 10 млн. евро, а разкритите нови работни места ще бъдат над 350, съобщи още Ненов. Освен яхти, в бургаската индустриална зона ще се произвеждат още мека мебел, хляб и сладкарски изделия, ще се пакетират храни за животни и др. Сериозен инвеститорски интерес се наблюдава и към останалите индустриални зони у нас, стана ясно още от думите на Ненов.

Общо за последната година са сключени около 40 договора с инвеститори. Повечето проекти вече се реализират, като някои ще бъдат приключени съвсем скоро, а други ще отнемат между 3 и 5 години. Общата стойност на привлечените за 2013 и 2014 г. инвестиции към НКИЗ възлиза на 153 млн. лв. С реализацията им ще бъдат разкрити 1650 нови работни места, съобщи още Ненов. Сред по-големите са заводът автоклиматици и електроника на германската „Behr-Hella Termocontrol“ в Индустриална зона „Божурище“. Фабриката ще заработи още през септември и ще наеме 350 човека.

Maritime.bg – България
 

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор