Божидар Чапаров: Рекорд в цялата си 108-годишна история е поставило пристанище Варна през миналата година

wpid-wp-1400050237981.jpegРекорд в цялата си 108-годишна история е поставило пристанище Варна през миналата година. За 2013 г. са обработени и изнесени над 11 млн. товара. Това каза Божидар Чапаров, изпълнителен директор на пристанище Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Рекорд е поставило пристанището и по отношение на обработката на зърно. Двата терминала Варна Изток и Варна – Запад са обработили и изнесли над 4.149 млн. т. зърнени товари.

През тази година се очертава да бъде поставен рекорд и по посещението на круизни кораби. Само от началото на годината досега са записани 49 посещения на круизни кораби в пристанища във Варна. Чапаров посочи, че средно 20-25 са били досега посещенията на круизни кораби годишно, докато през тази година увеличението е почти двойно и заявките постоянно се увеличават.

Това се дължи на няколко фактора: международната обстановка и напрежението в Украйна и Русия, както и на доброто управление на пристанището. В неделя се навършват 108 години от откриването на пристанището.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва