Тричасов купон на брега за ветроходната регата на буквите

Безплатни атракции, подаръци и концерт ще съпътстват уникалната регата „Varna Chanel Cup” на 24 май. След „Тол Шипс“ и навръх Деня на славянската писменост жителите на ветроходната столицата на България ще се насладят не само на ново вълнуващо предизвикателство под ветрилата, но и на богата програма на брега.  

Докато ветроходците водят битка във водите на канала, зрителите ще могат да ги наблюдават и да се забавляват с 3-часовия купон на брега пред етнографския комплекс„Фанагория” в кв. „Аспарухово”. Забавлението започва в 11 часа. Осигурени са безплатни батут, книги и балони за малчуганите, а на празничната сцена ще има изпълнения на клуб по спортно-акробатичен рокендрол, модерен балет, както и богата фолклорна програма. 

Община Варна и яхтсмените от ВК ”Понтос”, ЯК ”Бавария яхтс”, Българска IRC Асоциация на собствениците на яхти, организират уникален Парад на буквите под ветрила. Той ще се проведе между 12 и 12.30 ч. и в него ще участват 30 яхти, всяка от които ще е брандирана с буква от азбуката – от А до Я.

Същинското състезание стартира в 12.30 ч. и ще може за пръв път да се наблюдава отблизо – от двата бряга на канала море-езеро. Затова и за пръв път каналът ще остане затворен за движение на кораби за няколко часа – за да могат варненци и гостите на града да се насладят спокойно на феерията от ветрила.

Ветроходната емоция от надпреварата ще се пренася мигновено на брега, където деца ще рисуват на тема „Най-красива лодка”. Най-запалените фотографи на възраст до 12 години пък ще мерят сили в улавянето на най-атрактивната яхта по време на регатата.

Регатата „Varna Chanel Cup” е част от веригата регати за ранглистата в клас IRC за 2014 г. и целта е да се превърне в традиционна и международна надпревара в канала море – езеро във Варна. Програмата предвижда гонки “качване-фордевинд” на 23 и 25 май, а кулминацията ще бъде на 24 май, когато участниците ще се състезават в канала море – езеро пред погледите на зрителите. Организаторите канят всички варненци на 24 май на двата бряга на канала, за да се насладят на морското приключение – с гледка от първия ред.

Maritime.bg – Спорт

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие