Кръгла маса, посветена на Европейския ден на морето, се провежда в Албена

cherno-moreКръгла маса, посветена на Европейския ден на морето, се провежда в Албена. Във форума се включват трите морски области – Добрич, Варна и Бургас, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

Първата част на Европейския ден „Черноморски хоризонти 2014“ е в курортния комплекс „Албена”, домакин на форума с тема „Българското Черноморие – европейска туристическа дестинация”.

Участват представители на институции, асоциации, туроператорски фирми, неправителствени организации.

Инициативата „Черноморски хоризонти“ поставя акцент върху създаването на Национална морска стратегия, за което работят трите морски области на България чрез подписан Меморандум за сътрудничество между областните управители на Бургас, Варна и Добрич.

Сред представените теми са „Българската морска индустрия – важен национален приоритет със стратегическо приложение”, „Програма за туристическото развитие на Албена АД и стратегическо значение на зелената енергия”, „Българското Черноморско крайбрежие – морска геология и археология, динамика на бреговата зона”.

Втората част на кръглата маса е посветена на темата за морския туризъм – иновации, инвестиции, потенциал за местен растеж. Форумът приключва с посещение на изложба в КЦ ДКИ „Двореца” в Балчик.

Изложбата е озаглавена „Пролетни настроения в Двореца”, нейното послание – единение на европейските културни ценности. Автори на творбите са възпитаници от Национално училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. Област Добрич се включва в отбелязването на днешния Европейски ден на моретo, заедно с другите две морски области, по идея на доц.д-р Маруся Любчева, член на Европейския парламент. Инициативата е включена в програмата на Европейската комисия.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални