Задържаха край Созопол яхта с 32-ма нелегални имигранти

granichna-policiya-nesebarГранични полицаи задържаха яхта с 32-ма нелегални имигранти, съобщава пресцентърът на МВР.

Вчера към 16 часа на радарите на интегрираната система за наблюдение на морската граница в РДГП-Бургас е засечена моторна яхта, плаваща към пристанището в Созопол. Плавателният съд не отговарял на повикванията за идентификация от локалния координационен център.

Яхтата правила опити да се приближи към брега, но избягвала граничните наряди, които трябвало да я посрещнат и пренасочат за извършване на входяща проверка на граничен пункт. Идентифицирано е името на плавателния съд – “GAGALINI”, а на борда му граничните полицаи забелязали присъствието на много хора.

Към мястото се отправили два гранични полицейски кораба, които спрели яхтата срещу централния плаж на Созопол. Групите за бордови контрол установили на борда й 32–ма незаконни имигранти. При направените лични обиски у тях не са открити документи за самоличност. 31 заявили, че са афганистанци, а 1 – иранец. В част от тях са намерени документи, издадени от турски полицейски служби с различна валидност за пребиваването им в Турция.

Нелегалните пътници разказали, че са се качили на борда на яхтата рано сутринта на 25 май в местността Карабурун, близо до Истанбул. Били събрани от различни места в Турция и е трябвало да бъдат транспортирани до Румъния за сумата от 2500 до 6000 евро на човек.

Капитанът на яхтата, 39-годишен, представил на граничните полицаи копие на румънска лична карта. Незаконните имигранти и капитанът са задържани, а плавателният съд е съпроводен до пристанището. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални