Нормализират се условията за корабоплаване по река Дунав

koraboplavane-reka-dunavДунав постепенно ще започне да се прибира в коритото си, съобщи пред „Монитор“ изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев.

Според него измерените в събота и неделя стойности на водния стълб в българо-румънския участък са максималните за критичната ситуация, която се създаде във връзка с наводненията в Сърбия.

Вчера от Ново село до Русе се забеляза спадане на нивото до 8 сантиметра, като единствено в Силистра бе измерено повишение с 4 сантиметра. Най-високите стойности бяха отчетени при Видин – 814 сантиметра спрямо условната кота нула, а най-ниските – при Оряхово, където нивото бе 675 сантиметра.

„Макар че не се достигнаха рекордните нива от 2006 г. – над 900 сантиметра, измерените стойности през последните дни не са никак ниски за нашия участък. В Горен Дунав и в Сърбия обстановката се нормализира, водата от притоците се оттича и това ще се отрази и при нас“, каза Георгиев. Той прогнозира, че високите води в българо-румънската част ще се задържат поне до средата на юни и до тогава дунавските острови ще са залети. Водата ще започне да се оттегля от тях, когато нивото падне под 600 сантиметра.

Според директора на „Морска администрация – Русе“ Иван Жеков търговското корабоплаване по Дунав постепенно ще се нормализира. През последните дни много плавателни съдове не плаваха и изчакваха нивата да се понижат. Жеков съобщи, че е подаден само един сигнал за повреда на кораб край Силистра, но тя не е била свързана с пълноводието.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията