„Роял Хелена” донесе пет награди за България от „Тол Шипс” в Черно море

Royal-Helena-posrestaneВетроходът „Роял Хелена” стана трети в генералното класиране за клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 и донесе общо пет награди за България. Забележителната победа бе извоювана от екипажа на капитан Христан Димитров, в който влизат курсанти от Висшето военноморско училище и ученици от 11 клас от Морската гимназия. Някои от тях за пръв път се качиха на ветроход и направиха своето първо плаване под ветрила.

Духовата музика на Военноморските сили на България и ентусиазирани посрещачи превърнаха завръщането от регатата истински празник за победителите. Ученици от Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец”, роднини и варненци, близки до морската идея поздравиха горещо екипажа на „Роял Хелена”.

Кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Иван Луков и директорката на дирекция „Образование” Лилия Христова първи стиснаха ръката на капитан Христан Димитров и на Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топсейл” ООД, фирмата-собственик на „Роял Хелена”.

По време на регатата екипажът завоюва общо 5 награди

–         Трето място в клас А в първия етап Варна-Новоросийск

–         Награда за най-красиво представяне на Парада на екипажите – организатор на събитието

–         Първо място в клас А във втория етап Сочи-Констанца

–         Награда за най-добра комуникация с другите кораби в дните на регатата

–         Трето място по гребане в съпътстващата спортна програма

„Успяхме да покажем това, което можем във втората гонка от Сочи до Констанца, когато станахме първи по коригирано време в клас А. Вятърът беше подходящ за възможностите на нашия кораб и оставихме зад нас гиганти като „Мир” и „Надежда” от Русия”, каза капитан Христан Димитров. Той похвали практикантите от Морско училище и Морската гимназия, които благодарение на опитния екипаж от професионалисти допринесоха за победата.

Това е втора успешна Тол Шипс регата за ветрохода „Роял Хелена”, който започва активния морски сезон със стажове и плавания за всички, запалени по морската идея.

Maritime.bg – SCF Black sea Tall ships Regatta
    

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини