„Роял Хелена” донесе пет награди за България от „Тол Шипс” в Черно море

Royal-Helena-posrestaneВетроходът „Роял Хелена” стана трети в генералното класиране за клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 и донесе общо пет награди за България. Забележителната победа бе извоювана от екипажа на капитан Христан Димитров, в който влизат курсанти от Висшето военноморско училище и ученици от 11 клас от Морската гимназия. Някои от тях за пръв път се качиха на ветроход и направиха своето първо плаване под ветрила.

Духовата музика на Военноморските сили на България и ентусиазирани посрещачи превърнаха завръщането от регатата истински празник за победителите. Ученици от Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец”, роднини и варненци, близки до морската идея поздравиха горещо екипажа на „Роял Хелена”.

Кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Иван Луков и директорката на дирекция „Образование” Лилия Христова първи стиснаха ръката на капитан Христан Димитров и на Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топсейл” ООД, фирмата-собственик на „Роял Хелена”.

По време на регатата екипажът завоюва общо 5 награди

–         Трето място в клас А в първия етап Варна-Новоросийск

–         Награда за най-красиво представяне на Парада на екипажите – организатор на събитието

–         Първо място в клас А във втория етап Сочи-Констанца

–         Награда за най-добра комуникация с другите кораби в дните на регатата

–         Трето място по гребане в съпътстващата спортна програма

„Успяхме да покажем това, което можем във втората гонка от Сочи до Констанца, когато станахме първи по коригирано време в клас А. Вятърът беше подходящ за възможностите на нашия кораб и оставихме зад нас гиганти като „Мир” и „Надежда” от Русия”, каза капитан Христан Димитров. Той похвали практикантите от Морско училище и Морската гимназия, които благодарение на опитния екипаж от професионалисти допринесоха за победата.

Това е втора успешна Тол Шипс регата за ветрохода „Роял Хелена”, който започва активния морски сезон със стажове и плавания за всички, запалени по морската идея.

Maritime.bg – SCF Black sea Tall ships Regatta
    

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от