USS Vella Gulf ще посети Пристанище Варна

080713-N-6822T-055Американският ракетен крайцер Вела Гълф (USS Vella Gulf)  ще акостира в пристанище Варна на 30 май 2014г., като част от мисията си за насърчаване на мира и стабилността в региона, предаде Moreto.net.

Мисията на кораба е свързана с работа със съюзниците от НАТО във връзка с общите цели, демонстрираща ангажимент на Съединените щати за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в региона.

ВМС на САЩ рутинно изпращат кораби в Черно море в съответствие с международната конвенция от Монтрьо и с международното право .

Корабът Вела Гълф, базиран в Норфък, Вирджиния, участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот,  допринасяйки за регионалната морска сигурност, провеждане на двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.

Шести флот, със седалище в Неапол, Италия, извършва пълната гама от операции по морска сигурност и мисии за сътрудничество и сигурност в зоната на действие, в сътрудничество със съюзнически и междуведомствени партньори, в подкрепа на сигурността и стабилността в Европа и Африка.

По време на престоя на кораба в гр. Варна, командирът на кораба Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморска база – ВМС. Членове на екипажа на кораба ще изиграят футболен мач с курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й Вапцаров“  на спортната площадка до Двореца на културата и спорта  в Морската градина  в неделя от 09,30 ч.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие