Успешно участие на курсанти и студенти от ВВМУ в международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta

DSC_4218Вчера на Морска гара Варна акостираха българските ветроходите „Калиакра“ и „Роял Хелена”, участвали в международната регата „Тол Шипс 2014”, проведена в Черно море от началото на май т.г.

Първа акостира баркентината „Роял Хелена“, която се класира на трето място в генералното класиране за клас А на международната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 и зае челната позиция във втория етап на състезанието. До нея се нареди „Калиакра“, заела четвърто място в класа А. Двата ветрохода за първи път се състезават заедно в регата „Тол Шипс“.

В състава на екипажа на ветрохода ”Роял Хелена” бяха десет възпитаници на ВВМУ”Н. Й. Вапцаров”: Йордан Цонев, Ненко Ковачев, Ирина Ташева, Младен Младенов, Павлин Пейчев, Мехмед Кючук, Симона Стоева, Веселин Димитров, Петър Мицов и Христия Миндова.

По време на регатата екипажът на ”Роял Хелена” завоюва общо 5 награди. В клас „А” при първия етап от състезанието Варна-Новоросийск бе спечелено трето място, като той получи и награда за най-красиво представяне в „Парад на ветрилата”. Тази награда бе отредена за „Роял Хелена” от STI – организатора на събитието. Последва първо място в клас „А” във втория етап от състезанието от гр. Сочи до Констанца и награда за най-добра комуникация с другите ветроходи, участници в регатата. В съпътстващата спортна програма, екипажът на баркентината завоюва трето място по гребане.

Освен студентите, участвали в регатата на борда на баркентина „Роял Хелена“, двама курсанти от ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” – старшина II степен Виктор Атанасов и старшина II степен Валентин Вълчев, участваха в регатата на борда на учебния кораб „Мирча” на Румънската военноморска академия.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по