Успешно участие на курсанти и студенти от ВВМУ в международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta

DSC_4218Вчера на Морска гара Варна акостираха българските ветроходите „Калиакра“ и „Роял Хелена”, участвали в международната регата „Тол Шипс 2014”, проведена в Черно море от началото на май т.г.

Първа акостира баркентината „Роял Хелена“, която се класира на трето място в генералното класиране за клас А на международната регата SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 и зае челната позиция във втория етап на състезанието. До нея се нареди „Калиакра“, заела четвърто място в класа А. Двата ветрохода за първи път се състезават заедно в регата „Тол Шипс“.

В състава на екипажа на ветрохода ”Роял Хелена” бяха десет възпитаници на ВВМУ”Н. Й. Вапцаров”: Йордан Цонев, Ненко Ковачев, Ирина Ташева, Младен Младенов, Павлин Пейчев, Мехмед Кючук, Симона Стоева, Веселин Димитров, Петър Мицов и Христия Миндова.

По време на регатата екипажът на ”Роял Хелена” завоюва общо 5 награди. В клас „А” при първия етап от състезанието Варна-Новоросийск бе спечелено трето място, като той получи и награда за най-красиво представяне в „Парад на ветрилата”. Тази награда бе отредена за „Роял Хелена” от STI – организатора на събитието. Последва първо място в клас „А” във втория етап от състезанието от гр. Сочи до Констанца и награда за най-добра комуникация с другите ветроходи, участници в регатата. В съпътстващата спортна програма, екипажът на баркентината завоюва трето място по гребане.

Освен студентите, участвали в регатата на борда на баркентина „Роял Хелена“, двама курсанти от ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” – старшина II степен Виктор Атанасов и старшина II степен Валентин Вълчев, участваха в регатата на борда на учебния кораб „Мирча” на Румънската военноморска академия.

Maritime.bg – SCF Black Sea Tall Ships Regatta

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост