USS Vella Gulf „насърчава мира“ в Пристанище Варна, ще се срещне ли с руската „Хибини“?

080713-N-6822T-055Пореден американски боен кораб е на посещение в Пристанище Варна. USS VELLA GULF пристигна днес, като според щаба на родния ни флот – мисията му е за насърчаване на мира и стабилността в региона.

Maritime.bg припомня, че Руската федерация реагира остро на присъствието на американски кораби във водите на Черно море. Източници от флота на РФ коментираха преди седмици, че „следят отблизо маневрите на американците„.

Американските военни дори нарушиха конвенцията Монтрьо за характера и срока на пребиваване в Черно море на военни плавателни съдове на страни, които не граничат с него. Конкретни действия, естествено, не последваха.

От българските Военноморските сили уточниха още, че USS VELLA GULF демонстрира ангажимента на САЩ за засилване и подобряване на оперативната съвместимост в регионаUSS VELLA GULF, базиран в Норфък, Вирджиния, участва в няколко мисии в зоната на отговорност на Шести американски флот,  участва в двустранни и многостранни мисии за обучение, както и в подкрепа на операциите на НАТО в целия регион.

По време на престоя на кораба в гр. Варна, командирът му Робърт Кац ще се срещне с кмета на Варна, както и с представители на командването на Военноморска база – ВМС. Членове на екипажа на кораба ще изиграят футболен мач с курсанти от Висшето военноморско училище „Н. Й Вапцаров“  на спортната площадка до Двореца на културата и спорта  в Морската градина  в неделя от 09,30 ч.

През последните два месеца САЩ засилиха присъствието си в Черно море. Недалеч от южните граници на Русия и Украйна вече плаваха два американски бойни кораба – „Доналд Кук“ и „Тейлър“.

Някои анализатори смятат, че със засиленото военноморско присъствие САЩ опитват да допълнят икономическия натиск над Руската федерация.

Maritime.bg припомня, че на 10 април ескадрения миноносец „Доналд Кук” с крилати ракети „Томахоук” навлезе в неутралните води на Черно море. В отговор Русия изпрати за облитане самолет Су-24 без оръжие, но както смятат експерти, оборудван с най-нов руски комплекс за радиоелектронна борба. Системата „Иджис” – най-новата гордост на американския флот, още отдалече засича приближаването на Су-24, прозвучала бойна тревога. Американските радари изчислявали курса на сближаване с целта. Изведнъж всички екрани угаснали, „Иджис” прекратила работа. В това време Су-24 прелетял над палубата на ескадрения миноносец, направил завой и имитирал ракетна атака по целта. След това повторил маневрата 12 пъти. 
При действието на системата за радиоелектронно заглушаване на борда на Су-24, най-съвременната американска система „Иджис” не сработила.

След инцидента „Доналд Кук” екстрено посети румънския порт Констанца. 27 души от екипажа подадоха рапорти за уволнение. Западни медии съобщиха тогава, че моряците написали, че нямат намерение да рискуват живота си. Това косвено потвърждава и заявлението на Пентагона, в което се твърди, че акцията деморализирала екипажа на американския кораб.

Системата, с помощта на която руският самолет Су-24 хвърли в шок американския ескадрен миноносец „Доналд Кук”, носи наименованието „Хибини”. Това е име на планински масив на Колския полуостров отвъд полярния кръг. „Хибини” са най-новият комплекс за радиоелектронно заглушаване на противника. С него ще бъдат оборудвани всички перспективни руски самолети. Неотдавна комплексът премина поредните изпитания на учения на полигон в южната част на Сибир. Съдейки по всичко, тестовете са били успешни, като се има предвид приетото решение комплексът да бъде изпитан в условия, максимално близки до реалните.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини