Затварят корабостроителната програма на РФ за чуждестранни изпълнители

obedinena-korabostroitelna-korporaciya-rusiyaВ близките 6 години в Русия трябва да стартира планираната корабостроителна програма. По план, до 2020 г. ще започне изграждането на над 600 вида възли и агрегати за военното и цивилно корабостроене.

Сега отрасълът зависи от по-конкурентоспособната чуждестранна продукция, преди всичко от Германия, Норвегия и САЩ, пише вестник „Известия“.

САЩ и Европейския съюз след присъединяването на Крим към Русия въведоха санкции спрямо редица руски политици, бизнесмени и компании и заплашват с по-големи ограничения. Министърът на външните работи на Франция заяви, че Париж ще преразгледа юридическите аспекти на сделката за продажба на Русия на хеликоптероносачите „Мистрал“.

Според специалисти, възможните допълнителни санкции могат да доведат до ограничение на вноса в Русия от чужбина на високотехнологична продукция. Руските ръководители от своя страна изказаха мнение, че има необходимост от заместване на вноса. Вестникът пише, че по поръчка на министерството на промишлеността Криловския държавен научен център е подготвил предложения за локализиране в Русия на военното и цивилно корабостроене. Ето какво каза в интервю за вестника представителят центъра Александър Чемоданов:

– Значителна част от внасяното оборудване може да се произвежда в руски предприятия. Те потвърждават принципната си заинтересованост, но искат гарантирани поръчки.

Експертите изброиха руските предприятия, произвеждащи съответстваща на техническите параметри продукция, в това число корабни двигатели, които могат да съставляват до 40% от стойността на кораба, но сега се купуват в чужбина.

В министерството потвърждават актуалността на заместването на вноса, но не съобщават по какъв начин ще се използват предложенията на Криловския център. Междувременно, първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевски смята, че на първия етап следва да се овладеят съвместните производства с чуждестранни компании, например от Китай.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини