“Дружба” ще обслужва възстановената линия Бургас – Поти – Новоросийск

Корабът ще плава под български флаг

Ро-ро фериботът MURILLO, ще носи името "Дружба" и ще плава под флага на Република България.
Ро-ро фериботът MURILLO, ще носи името “Дружба” и ще плава под флага на Република България.

Името “Дружба” ще бъде дадено на новия ро-ро ферибот, който ще обслужва възстановената линия Бургас – Поти – Новоросийск, научи Maritime.bg от свои източници.

Освен това корабът ще плава под флага на Република България.

Припомняме, че компания близка до бизнесдамата Цветелина Бориславова е в основата за възстановяване на линията, първоначално открита през 1996 година и обслужвана от три кораба.

За нуждите на линията е избран плаващият към момента под испански флаг кораб MURILLO (IMO 9237242). Фериботът е построен през 2002 година в Севиля. Дължината му е 180 метра, широчината – 26 метра, а газенето – 5,8 метра. Съдът има дедуейт 8058 тона.

MURILLO, поглед към кърмата
MURILLO, поглед към кърмата

Очаква се в първите седмици на следващия месец, MURILLO да бъде приет от българския екипаж. Съдът се очаква в средата на юни в Бургас.

Maritime.bg припомня, че първи новината за възстановяване на линията съобщи министърът на транспорта кап. Данаил Папазов. В края на март, по време на среща на премиера с представители на Българо-руската търговско-промишлена палата, Папазов заяви, че в МТИТС са постъпили предложения за откриване на директна РО-РО линия между български и руски пристанища “
Ние имаме абсолютна готовност в МТ за посрещане на такъв товаропоток. Още повече, че и двете големи морски пристанища Варна и Бургас имат готовност за обработка на РО-РО кораби“, коментира транспортният министър тогава.

В Бургас корабът ще бъде обработван във “Фиш порта”, научи Maritime.bg. Според наши източници в Министерството на транспорта вече е внесен план за промяна на статута му. Рибарското пристанище трябва да стане специализиран ро-ро терминал.

MURILLO в испански порт
MURILLO в испански порт

Maritime.bg научи още, че компанията собственик на порта – CSIF (Сиесайеф), води неофициални преговори със собственици на прилежащи терени. Целта на инвестиционното дружество вероятно е увеличаване на площта на бъдещия терминал.

Припомняме, че през миналата година рибното пристанище в Бургас стана собственост на инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова – CSIF. В активите на компанията освен кейовете и хладилната база влязоха и всички сухи складове. Фондът собственост на Бориславова заяви интереса си към бургаския “Фиш порт” още през юли м.г. По време на преговорите за продажбата председателят на борда на директорите на бившите собственици от „Атлантик” АД Петко Русинов обясни, че акционерите са взели решение за продажбата, за да се освободят от дейностите, различни от производството търговията и преработка на риба и рибни продукти.

Maritime.bg – Курс 

 

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент