БФВ алармира: Унищожават спортното ветроходство в България

bmw-black-sea-international-regattaБългарската федерация по ветроходство (БФВ) алармира, че спортните ветроходни клубове у нас са изправени пред закриване. Това съобщиха от БФВ пред Maritime.bg, добавяйки, че сигналът за ситуацията е изпратен до президента, председателя на НС, премиера, председателя на БОК и министъра на младежта и спорта.

Като причина за критичната ситуация от БФВ посочват заниженото финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта. „Ситуацията в този олимпийски спорт, печелил постоянно квоти за последните няколко Олимпиади, се усложни изключително много“, обясниха от федерацията.

Клубовете масово негодуват и ограничават спортно-тренировъчния процес . Вече бяха отменени две регати, като една от които е регата „Месембрия“, която е с 50-годишна история. На последната международна регата във Варна няколко отбора пък отказват участие, а други участват с минимален брой състезатели.

Ветроходните клубовете в България са организирали подписването на Декларация срещу финансовата политика на ММС. Основното им искане е средствата за спортното ветроходство да бъдат в размер на миналогодишния.

„Българските спортни ветроходни клубове не можем да приемем така предложените ни договори с Министерството на младежта и спорта и искаме увеличаване на сумите за финансиране на клубовете. Тези договори водят към категорично унищожаване и закриване на спортното ветроходство в България. Сумите, предложени за всички клубове, са в размер на по-малко от една трета от миналогодишното финансиране. Спортът не може да бъде управляван със сухи цифри и проценти. Ще бъдем принудени да прекратим участието си във всички прояви от националния и международен спортен календар“, предупреждават от федерацията.

Maritime.bg научи, че декларацията е подписана от 26 клуба от цялата страна. Те предупреждават още, че при липса на мерки, ще бъдат информирани всички международни спортни организации, включително Европейската комисия.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили